fbpx

Házilagos fogfehérítés – csak óvatosan!

A fogfehérítés, már hétköznapi rutin eljárás, bár kérdések ezzel kapcsolatban még mindig vannak!
Leírások ezrei jelentek már meg, hogy milyen módszerekkel lehet a fogakat hatékonyan fehéríteni.
Én mégis tovább feszegetem ezt a témát. Mégpedig azért, hogy felvilágosítsam az érdeklődőket, hogy bizony nem veszélytelen dolog ez!

Szódabikarbóna, sós víz, citromlé, ecet, eper, pép, ……stb. Jaj! A fogzománcunk sokat bír, de azért nem mindent. Felejtsük el ezeket a közszájon forgó, házilagos trükköket.
Gondoljunk csak arra, hogy egy ilyen otthoni próbálkozás után hamarabb alakul ki fogszuvasodás, fogérzékenység, mert a fogzománc ugyan fehérebb lesz, de közben roncsolódik is.

Hogy érthető legyen a házi eljárás, például, hogy a citromot  vagy epret szódabikarbónával összekeverve felviszik a fogra, és 5-10 perc múlva lemossák. A hatás igen hasonló, de tudni kell, hogy a szódabikarbóna súroló erejétől óva intek mindenkit, még sárgábbá is teheti a fogakat, ahogy lesúrolja a fogzománcot, és a dentin színe fog látszani. Illetve kutatások szerint, a citromnak,és epernek magas citrom-és almasav tartalma miatt erodálja, roncsolja a fogzománcot.

Ezt vizsgálták is az amerikai Iowa Egyetem kutatói is. Az eredmény szerint a fogak fehéredtek ugyan, de csak a külső rétegük, a fogzománc, a felszíni lerakódás eltűnt, de a zománc erodált lett. Nem hatolt be a mélyebb részbe, melytől a fogfehérítés tartós lenne. Ehhez hidrogén peroxid, illetve karbamid peroxid használata szükséges!

Tehát a fogorvosi rendelőben végzett, szakember általi fogfehérítés az ajánlott, ami biztonságos és tartós!
A rendelői fogfehérítési eljárás során a hidrogén-peroxid kémiai reakciót indít el, melyek az elszíneződött pigment foltokban a szénmolekulák kötései felbomlanak, ekkor a kémiai szerkezet változik,oxigén szabadul fel, így a fogszínen is változás észlelhető. Klinikai vizsgálatok tanulsága szerint nincs káros hatása.

Bár itt sokan felszisszennek, hogy a peroxid is károsíthat. Igazuk is lehet. Ezért hangsúlyozom, hogy csak fogorvosi rendelőben bevizsgált, jó minőségű szakember által használt fogfehérítő anyaggal, szabad fogat fehéríteni! És nem mindenkinek! Kinek nem? Például gyerekeknek, várandós anyukáknak! Olyan felnőtteknek, kiknek gyulladt, lepedékes, fogköves, szuvas a fogazata.

Szakember által, teljes körű fogászati állapotfelméréssel, minőségi, fogérzékenységet csökkentő anyaggal végzett fogfehérítésre várjuk a fogaik egészségére odafigyelő pácienseket a BahDentál fogászati rendelőbe.

Fogfehérítő kezeléseinkről ide kattintva olvashat.

Hasznos tudnivalók az otthoni fogfehérítésről.

Itt tud online űrlapon időpontot kérni.

Call Now Button