fbpx

Tény, hogy a barázdazárás meggátolja a szuvasodás kialakulását és továbbterjedését!

A barázdazárás olcsóbb, mint egy fogtömés! – Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmazhatjuk – A beavatkozás teljesen fájdalommentes!

A barázdazárásról

A barázdazárás szerepe az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínt védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és továbbterjedését. A rágófogak rágófelszíne rücskös, barázdázott, ezekben a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását, romlását. A barázdazárás során a fogak rágófelszínét kenjük be híg, folyékony anyaggal, amely szétfolyik a barázdákban, megkeményedik. Ez az anyag, a fog felszínén fluoridot ad le, mely erősíti a fog szerkezetét. A barázdazárást már előtört ép tejfogakon gyermekeknél, vagy a már ugyancsak előtört, teljesen egészséges csont, maradó fogakon gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmazhatjuk.

A barázdazárás menete

A  rágófogat  levegőfújással megszárítjuk, majd rákenünk egy színes kék folyadékot. Ezt rövid idő után letöröljük, a fogat vízzel lemossuk és megint leszárítjuk. Következő lépésként  felvisszük  a fogra a folyékony barázdazáró anyagot, mely magától befolyik a legkisebb barázdába is. Eztuán 20 másodpercig polimerizációs lámpával világítjuk meg az anyagot, hogy az tökéletesen megszáradjon. A kész barázdazáró anyag 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsát ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható ezen módszer kissé módosított változatban.

A barázdazárás előnye

A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben, ezért a tömésen és annak a közvetlen közelében sem.

Fluoridos kezelés

>A fluoridos anyaggal való lokális ecseteléssel megelőzhető a fogszuvasodás, hiszen a fluorid hozzájárul ahhoz, hogy a fogzománc elveszített ásványi anyag tartalma visszaépüljön a fogba, amivel csökken a fogszuvasodás valószínűsége.

Mikor érdemes barázdazárást kérni és miért?

A legveszélyesebb, leggyakoribb és a fogat leghamarabb tönkretevő szuvasodás: a rágófelszíni barázdaszuvasodás. A fogváltás után a fogak nagyon éretlenek, nem tartalmaznak még elég kalciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben. Biztosan tapasztalta már Ön is saját gyermekkorában, vagy gyermekein, hogy még alapos fogmosás ellenére is a hátsó fogak fájdalmasan kilyukadtak. Ennek elteltével a barázdazárást meg kell újítani.

Kinek ajánljuk a barázdazárást?

• Minden gyermek frissen előtört maradó fogainál alkalmazzuk

• 5 és 7 éves kor között jelennek meg az első nagyőrlők

• 11 és 14 éves kor között a második nagyőrlő- és az első, illetve második kisőrlő fogak

• gyermekek tejőrlő fogait is lehet barázdazárni, így megelőzhető a tejfogak későbbi szuvasodása

• minden felnőtt számára javasolt, akik szeretnének részesülni a prevenció ezen módjában

A barázdazárás előnyei

• A fogszuvasodást, és emiatt a fogfájást el lehet vele kerülni.

• Fájdalommentes: a fogat nem, vagy csak nagyon minimálisan kell felfúrni, ezért a kis páciensnek csak kellemes fogászati élményekben lesz része.

• A teljesen ép fog sokkal jobb és tovább használható, mint egy már szuvas, de utólag betömött fog.

• Mivel minden tömésnél olcsóbb, ezért költségkímélő is.

Hasznos információk a tejfogakról.

Barázdazárás ÁRAK

Call Now Button