fbpx

Úgy tanultuk, hogy az újszülötteknek nincsen foguk.

Tudtad, hogy ennek ellenére mégis minden 2-3.000 újszülöttből 1 foggal születik? ??

A foggal a szájában született ember a magyar népi hitvilág szerint természetfeletti erejű személy, mert jellel jött a világra. Ez a jel a fölös számú csontban jelentkezett, mert a táltosok foggal, illetve tíznél több kézujjal születtek.

Ritkán ugyan, de két-háromezer esetből egyszer előfordul, hogy a szülést követően az édesanya meglepődve észleli a gyermekének szájában megbúvó kis fogat, fogakat. Ezek – többnyire alsó metszőfogak – megfelelnek az egyébként 5-6 hónapos korban áttörő tejfogaknak, de korai megjelenésük miatt nem tudnak elég stabilan elhelyezkedni, ezért elég hamar ki is eshetnek.

Problémát ez okozhat, mert a baba véletlenül félrenyelheti, másrészt pedig a fog korai elvesztése miatt kialakuló helyhiány révén megnehezülhet a későbbi, maradandó fogak előbújása. Nyilván akkor is fogorvosi segítségre van szükség, ha a fogak akadályozzák a szoptatást.

Talán kevesen tudják, de fogaink már jóval a megszületésünk előtt elkezdenek kialakulni, a folyamat már a megtermékenyítést követő 5-6. héten megindul. A magzat 9-12 hetes korában megjelennek azok a fogrügyek, melyekből a későbbiekben fogaink lesznek. A pár hónapos korban áttörő tejfogak felett pedig már jelen vannak a későbbi maradó fogak fejlődésére szolgáló csíratelepek.

Mindez megmagyarázza a születéskor jelenlevő fogak esetét: ennek hátterében ugyanis legtöbbször az édesanyák terhesség alatti betegsége, lázas állapota, fertőzése állhat, mely a fogrügyek fejlődésének időpontjában hatott, s így adottá vált a lehetőség a fogfejlődés folyamatának megzavarására.

A fogak kibújásának sorrendje:

  • 5 hónaposan (azaz tipikusan 4 és 10 hónapos kor között) a fogzás elindul.
  • 8 hónaposan (6-tól 10 hónapos korig) az első fogak megjelennek, általában középen.
  • Ezek a fogak többnyire azonos időpontban jelentkeznek. Megfigyelhető, hogy az alsók előbb jelennek meg, mint a felsők.
  • 10 hónapos korban (vagyis 8-12 hónapos kor között) a felső középső fogak (központi metszőfogak) bújnak elő. A lányoknál általában gyorsabban jelentkeznek a fogak, mint a kisfiúknál.
  • 11-12 hónapos kor között sor kerül az alsó oldalsó metszőfogak megjelenésére. Érdemes tudni, hogy általában párban jelennek meg – a bal és a jobb oldalon egyszerre.
Call Now Button