fbpx

Diéta és a fogromlás.

A fogyókúrák során, megváltozik étrendünk. Több zöldséget, nyersen, illetve párolva, gyümölcslevet, gyümölcsöt, gyógyteát fogyasztunk. Ezek az étkek magas savtartalmukkal károsítják a fogainkat. Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. Az ételek magas savtartalma erősen savas irányba tolják a pH-t. Körülbelül 4-re vagy 5-re.Ez igaz a magas cukortartalmú ételek fogyasztása után is. Ilyenkor a savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és fogzománcunk regenerálódik. De itt jön a ha: étkezés után ezért nem ajánlatos egyből fogat mosni, mert a felpuhult zománcot kisikáljuk, legalább várj fél órát. A másik ha: egész nap eszik az ember újra, és újra savassá válik a pH, nincs idő a helyreállításra, és a fogak romlásnak fognak indulni.

Idézzük fel  a hallottakat ( egészséges, életmód, diatetikusok tanácsai, netán fogorvosi rendelőben hallott étkezési , fogmosási tanácsok,stb.) rendszeres étkezés, nassolás nélkül!

Jó tanácsok: főétkezések közben igyon sima vizet, cukormentes rágógumit is jót tesz, ha nem tud fogat mosni, vagy legalább tiszta vízzel öblítse ki a száját étkezés után.

Egészséges fogbarát nassolás is lehetséges. sózatlan mogyoró, olajos magvak,sajt is jót tesz a fogaknak.

Mindezek figyelembe vételével fontos megemlíteni, a félévenkénti fogászati ellenőrzésen való részvételt. Időben felismerni a problémát hasznos! Nem utolsó sorban pénz spórolunk meg! Fogaink megtartása a cél!

Call Now Button