fbpx

A herpeszt sokan összekeverik az aftával, pedig ez más. Ez bizony fertőző. A hasonlóság a fájdalom! Az ok, a HSV, szép nevén a herpes simplex vírus. Gyorsan kialakuló fájdalmas hólyagok jelennek meg a fogínyen, az ajkon, és/vagy a szájüreg más-más területén. Első tünete a bőrpír és a viszkető érzés. A hólyagok gyorsan kifakadnak, és heges seb keletkezik. A folyamat 8-14 nap alatt zajlik le segítség nélkül. A beszáradt hólyagocska helyén kialakult pörk leesése után nyom nélkül gyógyul. Fájdalmas, gyerekeknél először néha tünetmentes. A szájban lázzal, nyirokcsomó duzzanattal, fogínygyulladással jelentkezhet. Néhány nap alatt elmúlik, de a szervezetben ott marad a HSV vírus, és bármikor kiújulhat. A fájdalomcsillapítás elsődleges! Fontos a folyadék bevitel.

A herpesznek több típusa létezik ezek az alábbiak: az ajkat, a szájnyálkahártyát, a fej és a felsőtest bőrét a herpes labialis, a nemi szerveket a herpes genitalis vírus támadja meg. Ezeket Herpes simplex típusaiként HSV-1 és HSV-2 névvel szoktuk emlegetni.

Herpes labialis: A száj körüli herpesz hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak szélén vagy az orr körül. Előfordul azonban más testtájékok, szervek, így a szem, súlyosabb esetben a központi idegrendszer fertőzése is.

Herpes genitalis: A nemi szerveken megjelenő fertőzés, a herpes genitalis vagy más néven HSV-2 vírus okozta herpeszek a nemi aktus során terjednek. A nemi szerveken és környékükön előbukkanó apró hólyagok néhány nap múlva nagyobb hólyagokká egyesülnek, ezután 7-20 nap alatt gyógyuló, heges fekélyekké változnak. Megelőzésükben nagy szerepe van az óvszerhasználatnak, illetve az alkalmi nemi kapcsolatok kerülésének.

Herpesz zoszter: Az első fertőzés herpesz zoszter vagy más néven varicella-zoster vírussal a bárányhimlő, az évek múltán esetlegesen megjelenő kiújulás neve az övsömör.

Mit tehetünk herpesz esetén?

A tudomány mai állása szerint nem megelőzhető, egyetlen kivétel a genitális herpesz, amelyet a herpesz fertőzésben szenvedő partnerrel történő szexuális kapcsolat elkerülésével és óvszerhasználattal lehet kivédeni.

Rendelőnkben természetesen a herpes labiális vizsgálatával és kezelésével foglalkozunk.

Kiújulása függ a szervezet védelmi képességétől, az immunrendszer állapotától. Az eddigi vizsgálatok szerint megelőzésében segít a pihentető alvás, a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, a megfelelő fényvédő készítmények használata az ajkakon.

A betegség többszöri kiújulása esetén keressen fel orvosát, illetve várjuk a BahDental fogászaton, ahol segítünk problémájának gyors és fájdalommentes kezeléseinkkel, tanácsainkkal. Amennyiben a már kezdeti tüneteknél jelentkezik, a gyógyulási idő több mint a felére csökkenthető. És az otthoni kezelésre is segítséget adunk.

Call Now Button