fbpx

Érdemes fogaimk állapota mellett a nyelvünkre is figyelni. Sok mindent elárulhat.

Talán nem is gondolnád, de a nyelvünk diagnosztikai szempontból rendkívül fontos szerv. Nem véletlen, hogy a kínai hagyományos orvoslás előszeretettel alkalmazza a vizsgálatát. Saját nyelved megfigyelésével nyomon követheted tested egészségi állapotát.

Lepedékek a nyelven

Normál körülmények között is lepedékes a nyelvünk – ez általában vékonyan fedi a nyelvet, fehér színű, és enyhén nedves. Ha ettől eltérő a lepedék színe, vastagsága, az problémákra utalhat. A vastag vagy sárgás lepedéket okozhatja egy rossz fog is, gyógyszerszedés vagy sok szénhidráttartalmú étel fogyasztása, de előfordulhat, hogy ennél komolyabb betegségre utal. A háttérben állhat bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés, hurutos megbetegedés, illetve emésztő-szervrendszeri probléma.

Amennyiben a sűrű lepedéket hurutos fertőzés okozza, fogyassz olyan ételeket, melyek oldják a hurutot. Ilyen lehet például a kamillatea vagy a különböző hagymafélék. Ám, ha a lepedék néhány napon belül nem múlik el, az komolyabb betegségre utal, ebben az esetben mindenképpen fordulj orvoshoz!

Hasznos tippek a nyelv vizsgálatához

  • A legjobb, ha reggel, fogmosás előtt végzed, a lepedék ugyanis ilyenkor sokkal jobban látszik.
  • A dohányzás, a kávé- és teafogyasztás megváltoztathatja nyelved színét.
  • Az elfogyasztott táplálék szintén befolyásolhatja a vizsgálatot, ezért tanácsos étkezés után minimum egy órát várni.
  • A természetes napfény a legjobb a színek, valamint a lepedék elemzéséhez, vizsgálatához.

A nyelv színe

Halvány nyelv

Nyelved színe egészségi állapotod függvényében változhat. Ha halvány színű – vagyis világosabb a természetes rózsaszínnél -, az mindig valamilyen hiánybetegségről árulkodik. Általában vitaminhiányra, vérszegénységre vagy alacsony vérnyomásra enged következtetni. Továbbá gyakran előfordul hosszabb betegségek után is.

Ilyenkor mindenképpen szükséges a vitaminpótlás. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt. Ha vashiányod van, igyál vörösbort, egyél májat, tonhalat, spenótot. Ezenkívül remek immunerősítők lehetnek a különféle homoktövis-készítmények, illetve a gyógyszertárban kapható echinacea-cseppek.

Vörös nyelv

Nyelved szokásosnál élénkebb színe mögött állhat akár egy fűszeresebb étel elfogyasztása is. Ebben az esetben természetesen nem kell megijedned. Ha viszont nem erről van szó, a vörös szín magas vérnyomásra, esetleg valamilyen szervezeten belüli gyulladásra utal.

Várj néhány órát az első vizsgálatot követően, hátha csillapodik a vörös szín árnyalata. Amennyiben továbbra is igen élénk színekben pompázik a nyelved, mindenképpen fordulj orvoshoz. A magas vérnyomás következtében ugyanis különféle szívproblémák alakulhatnak ki, illetve, ha gyulladás áll a vörös szín hátterében, az bárhol előfordulhat a testedben.

Száraz nyelv

Ha nyelvünk felülete a szokásosnál szárazabb, az feltehetőleg folyadékhiányra utal. Ezt okozhatja egyszerűen az, hogy az elmúlt napokban a szükséges folyadékmennyiséghez képest kevesebbet ittunk. Amennyiben azonban a nyelv szárazsága viszonylag hosszabb időszakon keresztül fennáll, lehet, hogy cukorbetegség húzódik meg a háttérben.

Fogyassz elegendő mennyiségű folyadékot – napi két-három litert. Ezt főleg ásványvíz, illetve tea vagy gyümölcslé formájában vedd magadhoz. Ha pedig cukorbetegségre gyanakszol, feltétlenül méresd meg vércukor szintedet. Ehhez elegendő mindössze egyetlen csepp vér az ujjadból, az eredményt pedig azonnal megtudhatod.

Ide kattintva még további tudnivalókat olvashatsz a lepedékes nyelvről.

Call Now Button